Kop Silo6 houten vloeren

SILO 6

Houten vloeren en Vloerverwarming

Showroom Parket Harderwijk

Prijzen houten vloeren

Massieve vloerdelen

Houten vloer leggen

Visgraat parket

Verouderde Visgraat vloer

Plank of parket

Houten vloeren

PVC vloeren

Gietvloeren

Ondervloeren houten vloeren

Offerte vloer aanvragen

Houtsoorten

Lamelparket en lamelplanken

Onderhoud houten vloeren

Afwerking en behandeling parket

Laminaat vloer

Plinten

 

 

 

 

 

 

billinga / bilinga

 

Houtsoort Billing voor houten vloeren
Vers Bilinga-kernhout is geel tot oranjegeel nadonkerend naar oranjerood tot goudbruin. Het duidelijk te onderscheiden 30-50 mm brede spinthout is bleekgeel tot wit. Door de kruisdraad is op het gezaagde kwartierse vlak een streeptekening te zien.
Billinga stroken tapis  
 
Atibt: Bilinga
Andere namen: gulu-maza, mokese (Angola, Congo, Zaïre), akondoc (Cameroun), bilinga (Gabon), kusia, kusiaba (Ghana), aloma (Guinee), badi (Ivoorkust), opepe (Nigeria), bundui (Sierra Leone).
Botanische naam: Nauclea diderrichii (DE WILD. et TH. DUR.) MERRILL (= N. trillesii MERRILL, Sarcocephalus diderrichii DE WILD. et TH. DUR.).
Familie: Rubiaceae.
Groeigebied: Tropisch West-Afrika.
Boombeschrijving: Hoogte 40-50 m met een 20-30 m lange, cilindrische takvrije stam. De diameter is 0,6-1,2 m, maximaal 1,5 m en oude bomen hebben meestal een lage wortelaanzet.
Aanvoer: Zaaghout en gekantrecht hout.
Loofnaald: Loofhout
Draad: Kruisdraad, ook wel warrige of golvende draad.
Nerf: Grof.
Volumieke massa: 750 (660-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1150 kg/m3.
Werken: Groot.
Drogen:
Zeer langzaam. Bilinga heeft een onregelmatige structuur en een minder gunstige splijtsterkte. Bij het drogen zowel aan de lucht als versneld heeft bilinga de neiging tot splijten en scheuren, hoewel het nauwelijks vervormt. Om het snel optreden van kopscheuren te voorkomen, is aan te bevelen de kopse einden te beschermen. Bij het drogen ontstaan dikwijls haarscheurtjes.
Bewerkbaarheid:
Ondanks de grote hardheid kan bilinga machinaal toch vrij goed worden bewerkt. Door de sterke kruisdraad moet, om een glad oppervlak te krijgen, bij machinaal schaven met een kleine spaanhoek (10°) worden gewerkt. Bewerken van gedroogd bilinga heeft een duidelijk afstompende werking op zagen en beitels.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Slecht.
Oppervlakafwerking: Goed. Bilinga kan heel mooi worden gepolitoerd, als ruim van poriënvuller gebruik wordt gemaakt.
Duurzaamheid: Schimmels 1.Termieten D.Marineboorders M.
Impregneerbaarheid: Kernhout 2.Spinthout 1.
Bijzonderheden:  
Toepassingen:
Bilinga is geschikt voor veel bouwconstructies zowel binnen- als buitenwerk, en als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, gordingen enz. Andere toepassingen zijn parkbanken, hekken, poorten, pergola's, bedrijfsvloeren, wagonvloeren, dwarsliggers, parket, meubelen, beeldhouw- en draaiwerk, inlegwerk enz.

 

Veel vraag krijgen we naar het onderhoud van een Billinga vloer. Het is echter niet het hout wat onderhoud nodig heeft maar de gebruikte afwerking. Indien de afwerklaag versleten is praat je al gauw over herstel van de houten vloer. Vaak betekent dit dat de vloer geschuurd dient te worden.

Houten vloeren

Solidfloor lamelparket

PVC vloeren

Gietvloeren

Laminaat

| Contact | Home | Partners |

© copyright 2005 - lopende jaar, Silo 6, loads of living