Kop Silo6 houten vloeren

SILO 6

Houten vloeren en Vloerverwarming

Showroom Parket Harderwijk

Prijzen houten vloeren

Massieve vloerdelen

Houten vloer leggen

Visgraat parket

Verouderde Visgraat vloer

Plank of parket

Houten vloeren

PVC vloeren

Gietvloeren

Ondervloeren houten vloeren

Offerte vloer aanvragen

Houtsoorten

Lamelparket en lamelplanken

Onderhoud houten vloeren

Afwerking en behandeling parket

Laminaat vloer

Plinten

 

 

 

 

 

 

Ipe / Lapacho / Groenhart

 

Groenhart, Lapacho en Ipe aleen dezelfde houtsoort

Bij het doorzagen van Ipe is de kleur van het hout volledig groen. In Surinaamse wordt deze houtsoort dan ook Groenhart genoemd.

Zeer harde en duurzame houtsoort uit Zuid-Amerika. Ipe wordt gebruikt in de water- en scheepsbouw en vanwege de grote hardheid en slijtvastheid ook wel voor vloeren.
Bovendien is het hout bijzonder veerkrachtig - het schijnt dat het door de plaatselijke bevolking ook voor bogen (als in pijl en boog) gebruikt wordt.

Wordt alleen als lamelplank aangeraden!

 

Atibt: ipé
Andere namen: bethabara, pau d'arco, ipé, tauary{*}, caixeta (Brazilië), guayacan polvillo (Colombia), guyacan, madera negra (Ecuador), ebène vert, ebène jaune (Frans Guyana), bowwood, whalebone greenheart (Guyana), cortez (Honduras, Nicaragua, Costa Rica), amapa (Mexico), guayacan (Panama), lapacho negro, guayacan (Paraguay, Argentinië), tahuari (Peru), groenhart (Suriname), flor amarillo (Venezuela).{*} verwerpelijke naam.
Botanische naam: Tabebuia serratifolia (VAHL) NICHOLSON (Surinaams groenhart) (= Tecoma spec. div.).De hieronder genoemde nauw verwante Tabebuiasoorten vertonen in eigenschappen veel overeenkomst met Surinaams groenhart en worden daarom samen besproken.Tabebuia ipe (MART.) STANDL., T. cassinioides DC., T. guayacan HEMSL., T. longiflora STANDL.
Familie: Bignoniaceae.
Groeigebied: Suriname en de rest van tropisch Amerika.
Boombeschrijving: De vele soorten en het grote verspreidingsgebied zijn er de oorzaak van dat de afmetingen van de bomen en de houteigenschappen sterk verschillen. Hoogte 30-37 m met een diameter van 0,6-0,9 m. Er zijn echter groeiplaatsen waar bomen van 50-65 m hoog voorkomen met een diameter tot 1,8 m. De takvrije rechte cilindrische stammen kunnen tot 20 m lang zijn en hebben aan de voet soms wortelaanzetten.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Hieronder wordt beschreven groenhart uit Suriname. De andere Tabebuiasoorten zijn wat lichter in gewicht, maar zijn uiterlijk en anatomisch niet van Surinaams groenhart te onderscheiden. De meeste sterkte-eigenschappen van de andere Tabebuiasoorten (met een lagere volumieke massa) zijn lager.Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze spinthout. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere strepen. Surinaams groenhart heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het hout bevat de inhoudstof lapachol die op het langsvlak als (groen)gele streepjes zichtbaar is. Lapachol kleurt in aanraking met ammonia rood, waardoor Surinaams groenhart van bijvoorbeeld demerara groenhart is te onderscheiden. Het hout is zeer hard en sterk, moeilijk splijtbaar en zeer elastisch.
Loofnaald: Loofhout
Draad: Recht, soms kruisdraad of onregelmatige draad.
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: 1050 (950-1150) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1200-1300 kg/m3.
Werken: Gering.
Drogen: Vrij langzaam, geringe neiging tot vervormen en scheuren.
Bewerkbaarheid: Door zijn hoge volumieke massa moeilijk te bewerken, maar Surinaams groenhart laat zich glad afwerken. Door het vrijkomende lapacholstof kan bij daarvoor gevoelige mensen een huidaandoening (dermatitis) ontstaan.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Niet bekend.
Oppervlakafwerking: Goed.
Duurzaamheid: Schimmels I. In tegenstelling tot demerara groenhart is Surinaams groenhart niet bestand tegen aantasting door paalworm.
Impregneerbaarheid: Kernhout zeer moeilijk.
Bijzonderheden:  
Toepassingen: Voornamelijk voor constructiewerken (water-, bruggen- en scheepsbouw en havenwerken), voor zware werkbanken, bedrijfsvloeren, schuttersbogen, tuinmeubilair enz. In Brazilië veel gebruikt in de carrosseriebouw.

 

Veel vraag krijgen we naar het onderhoud van een ipe vloer. Het is echter niet het hout wat onderhoud nodig heeft maar de gebruikte afwerking. Indien de afwerklaag versleten is praat je al gauw over herstel van de houten vloer. Vaak betekent dit dat de vloer geschuurd dient te worden.

 

 

 

Houten vloeren

Solidfloor lamelparket

PVC vloeren

Gietvloeren

Laminaat

| Contact | Home | Partners |

© copyright 2005 - lopende jaar, Silo 6, loads of living