Kop Silo6 houten vloeren

SILO 6

Houten vloeren en Vloerverwarming

Showroom Parket Harderwijk

Prijzen houten vloeren

Massieve vloerdelen

Houten vloer leggen

Visgraat parket

Verouderde Visgraat vloer

Plank of parket

Houten vloeren

PVC vloeren

Gietvloeren

Ondervloeren houten vloeren

Offerte vloer aanvragen

Houtsoorten

Lamelparket en lamelplanken

Onderhoud houten vloeren

Afwerking en behandeling parket

Laminaat vloer

Plinten

 

 

 

 

 

 

Purperhart

Purperhart hout voor houten vloeren
Het vaalbruine kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Om deze kleur zo goed mogelijk te behouden, dient men het hout goed van de lucht af te sluiten met was of met bepaalde vernissoorten. Werkt men het hout niet af, dan verkleurt de paarse kleur tot vuilbruin. Het spinthout is wit tot grijsbruin en is 30-60 mm breed.

 

Atibt: amarante
Andere namen: violetwood, guarabu, pau roxo, roxinho (Brazilië), tananeo (Colombia), amarante, bois violet (Frans Guyana), purpleheart, koroborelli (Guyana), palo morado (Mexico), nazareno, morado (Panama, Venezuela), popohatti, dastan, korobelli, malako (Suriname), amaranth (de Verenigde Staten).
Botanische naam: Peltogyne venosa (VAHL) BENTH. (= P. confertiflora BENTH.), P. pubescens BENTH. (= P. paniculata BENTH.), P. spec. div.
Familie: Leguminosae (Caesalpiniaceae).
Groeigebied: Suriname en tropisch Zuid- en Midden-Amerika.
Boombeschrijving: Hoogte 38-45 m met tot 3,5 m hoge wortelaanlopen. De rechte cilindrische takvrije stam is 12-15 m lang en heeft een diameter van 0,4-0,7 m, maximaal 1,0 m.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Loofnaald: Loofhout
Draad: Recht, golvende draad, warrige draad en kruisdraad komen voor.
Nerf: Matig fijn tot fijn.
Volumieke massa: 850 (700-1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3.
Werken: Gering.
Drogen: Langzaam, weinig neiging tot trekken en scheuren.
Bewerkbaarheid: Purperhart is door zijn hoge volumieke massa matig goed te bewerken. Bij rechte draad glad af te werken. Ook is het goed te draaien en te steken.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Matig.
Oppervlakafwerking: Goed. Als de paarse kleur is verminderd, kan door insmeren met een zuur (citroenzuur) de kleur weer worden opgehaald.
Duurzaamheid: Schimmels 2-3.Termieten D.
Impregneerbaarheid: Kernhout 4.Spinthout 1.
Bijzonderheden:  
Toepassingen: Voornamelijk voor decoratiewerk, beeldhouw- en snijwerk, kleine meubelen, draaiwerk, betimmeringen, lijsten, knoppen en grepen, maatlatten, mesheften, leuningen, muziekinstrumenten, fluiten, dirigeerstokken, fineer enz. Purperhart is geschikt voor gebruik in de chemische industrie. In de landen van herkomst ook toegepast voor constructiehout, kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, water- en bruggenbouw, remmingwerken, scheepskielen enz.

Veel vraag krijgen we naar het onderhoud van een purperhart vloer. Het is echter niet het hout wat onderhoud nodig heeft maar de gebruikte afwerking. Indien de afwerklaag versleten is praat je al gauw over herstel van de houten vloer. Vaak betekent dit dat de vloer geschuurd dient te worden.

Houten vloeren

Solidfloor lamelparket

PVC vloeren

Gietvloeren

Laminaat

| Contact | Home | Partners |

© copyright 2005 - lopende jaar, Silo 6, loads of living