Kop Silo6 houten vloeren

SILO 6

Vloerverwarming

Showroom Harderwijk

Prijzen houten vloeren

Massieve vloerdelen

Houten vloer leggen

Visgraat parket

Verouderde vloeren

Plank of parket

Houten vloeren

Sollidfloor

Gietvloeren

Ondervloeren

Offerte aanvragen

Houtsoorten

Lamelparket

Onderhoud

Afwerking

Laminaat

Plinten

 

 

 

 

 

Afwerking parket en houten vloeren

Gerookt wot geolied eiken houten vloer DC smoke Monocoat

Zoekend naar een parket of houtenvloer, richt men zich vaak direct op een bepaalde houtsoort. Het is echter zo dat de gewenste uitstraling en beleving alleen gevonden kan worden door de juiste combinatie van houtsoort, kwaliteit van het hout en afwerklaag.

Daarnaast is het gebruik van de vloer en de daarmee gepaard gaande slijtage en het discipline gehalte wat betreft onderhoud mede bepalend voor het afwerk product.

Links: diverse white wash en grey (grijs) wash zijn mogelijk.

In beginsel kennen we vier basis afwerkingen :

vloerolie - roken - lak - zeep - hardwax

 

Aquamarijn vloer olie houten vloeren

Aquamarijn vloerolie Corcol

vloerolie

Vloerolie is een zeer dunne op lijnzaad gebaseerd afwerkmiddel. De olie verzadigd het hout als het ware zonder een toplaag te vormen. Voordelen is een zeer natuurlijke uitstraling dat weinig gevoelig is voor krassen. De vloer wordt wel naarmate deze langer ligt schraler en is dan zeer eenvoudig met een onderhoudsolie bij te werken. Voordeel van de olie is ook de eenvoud van het kleuren van de vloer. Hier onder de mogelijkheden van het kleuren van een eiken vloer. Let ook op de leuke kleuren voor een kinderkamer.
00 naturel
01 golden oak
02 summer oak
03 country oak
04 cherry tree
05 noble brown
06 canyon red
07 deep purple
08 mistic black
09 mountain grey
10 alaska whte
11 natural oak
12 dark oak
13 smoke oak
14 double smoke oak
15 exotic brown
16 shell grey colorwash
17 beachwood
18 colonial color wash
walnutdark colorwash
21 mahogany red
22 north sea
23 antiquity
alaska white colorwash
northsea colorwash

Roken

Ofschoon het eigenlijk geen afwerking is heeft het bij Europees eiken wel degelijk invloed op de kleur. Roken is niets anders dan een chemische reactie die veroorzaakt wordt door vloeistoffen van een bepaalde zuurgraad te laten reageren met het looizuur dat in Europees eiken aanwezig is. De mate van looizuur in het hout bepaalt dan de verkleuring. In combinatie met diverse white wash tinten is er een zeer mooi grijs uiterlijk te creëren. Hiernaast een gerookte vloer in combinatie met Aquamarijn corcol "Alaska White".
Gerookte houten vloeren wit geolied grijze look

Lak

 

Lakken kunnen heel divers zijn in uitstraling. Zo zijn er hoogglans- en satijnglans lakken die kleur verdiepend zijn. Maar ook zijn er zeer matte lakken (bv Skylt lak) die de kleur totaal niet verdiepen maar juist doen verbleken, waardoor de vloer oogt alsof deze niet behandelt is en er zeer natuurlijk uitziet. De uitstraling is dan meer whitewash, maar dan egaler.

Hiernaast wordt ons de skylt lak opgebracht. De eerste indruk is dat de vloer donker geel wordt. Naarmate er meer lagen op komen zal de de vloer zijn lichte natuurlijk onbehandelde kleur krijgen .

 

lakken van een houte parketvloer met Skylt lak
Het grote verschil tussen lak en olie is dat lak wel degelijke een toplaag vormt en daarmee het hout beter beschermt. De moderne lakken van tegenwoordig zijn op waterbasis. Grote kwaliteit verschillen zijn te vinden in de lak soorten tussen diverse merken. Deze verschillen zijn vooral terug te voeren in de hoeveel vaste stoffen en de daarmee gerelateerde laagdikte.

 

Hieronder het verschil tussen een olievloer en een skylt lak vloer.

 

Eiken houtsoort, geolied. Zoals je ziet een volledige andere uitstraling en beleving. Je zou bijna denken dat het verschillende houtsoorten zijn. kombinatie houtsoort , kwaliteit en afwerking is daarom cruciaal.

Naturel geolied vloer
Gele houten vloer opnoeuw behandeld met skylt lak, prachtig blank eiken

 

Dezelfde eiken vloer hier rechts, maar dan behandelt met RigoStep Skylt. Een prachtige natuurlijke uitstraling . De gele kleur is verdwenen.

 

Loog en Zeep

Vindt u de uitstraling van een pas geschuurde onbehandelde planken vloer mooi? Dan is het logen en zepen van de houten vloer de afwerking die u zoekt.  Door het logen wordt het hout ook nauwelijks donkerder. Logen voorkomt het vergelen van het hout en opent de poriën waardoor de zeep goed kan worden opgenomen.

Door ook nog eens wit pigment aan de zeep toe te voegen krijgen de vloerdelen een mooie lichte matte kleur, die lang bewaard blijft.

Na deze afwerking kan regelmatig worden gedweild met houtzeep. Hierdoor komt er een laagje plantaardig zeepvet op het hout. Het vuil wordt verwijderd door het dweilen met zeep. Daarnaast ontstaat er een nieuwe beschermlaag.

Hardwas, was, hardwas-olie

Hardwas bestaat uit een combinatie van natuurlijke oliën en wassen (olie en was). Het wordt in twee lagen op de vloer aangebracht. De poriën van het hout raken verzadigd met was. Hardwas is slijtvast maar niet krasvast.

Een hardwas vloer wordt onderhouden door het aanbrengen en uitboenen van een dunne laag vloeibare was. Eventuele beschadigingen vallen niet zo op en kunnen gemakkelijk plaatselijk worden weggewerkt. Op de foto ziet u een met witte hardwas behandelde eiken vloer. Deze afwerking wordt ook wel white wash genoemd.

houten vloer behandeld met witte hardwax olie hardwas

Houten vloeren

Laminaat

| Contact | Home | Partners |

© copyright 2005 - lopende jaar, Silo 6, loads of living