Kop Silo6 houten vloeren

SILO 6

Vloerverwarming

Showroom Harderwijk

Prijzen houten vloeren

Massieve vloerdelen

Houten vloer leggen

Visgraat parket

Verouderde vloeren

Plank of parket

Houten vloeren

PVC vloeren

Gietvloeren

Ondervloeren

Offerte aanvragen

Houtsoorten

Lamelparket

Onderhoud

Afwerking

Laminaat

Plinten

 

 

 

 

 

Leginstructie zwevend leggen

De ondervloer is de basis voor een mooie houten vloer, daarom moet de ondervloer aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de ondervloer moet vlak en schoon zijn
  • de ondervloer moet blijvend droog zijn, heeft u hierover twijfels dan kunt u ons vragen een aantal vochtmetingen te doen en de situatie te beoordelen.
  • Is er sprake van een houten ondervloer dan moet deze voldoende stijfheid en draagvermogen hebben, m.a.w. veert de houten ondervloer, verstevig deze dan eerst afdoende.

Verwijder eerst de plinten.

Betonnen ondervloer:
Controleer of de vloer droog genoeg is (en/of laat ons controleren), zeker als uw huis betrekkelijk nieuw is.
Beklop de vloer, daarmee kan makkelijk worden gecontroleerd waar zich holle ruimten en dus slecht aangehechte delen bevinden. Niet-hechtende losliggende delen dienen verwijderd te worden. Te hoge oneffenheden moeten worden weggestoken. Als dit is gebeurd kan de  ondervloer met een egaliseermiddel worden geëgaliseerd. Houdt rekening met een droogtijd van minstens 1 dag.
Om vochtproblemen in de toekomst uit te sluiten kunt u de vloer met bouwfolie bedekken. Laat dit achter de plinten tegen de muren op lopen. Dit ter voorkoming van aantasting van de vloerdelen door muurvocht. Plak de naden af met aluminiumtape. 

Houten ondervloer:
Verwijder alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende planken met extra schroeven vast.
Controleer met een rei van ±2 meter lang de vlakheid van de vloer (max. 1 mm op de 2 m).
Is de houten vloer niet voldoende vlak breng dan een toplaag van 12mm spaanplaatbroodjes aan. Leg de platen in halfsteens verband en zet ze om de 30cm vast met verzonken schroeven en/of verlijm ze op de houten ondervloer. Zorg bij schroeven ervoor dat de koppen enkele mm onder de bovenrand verzonken zijn (dit i.v.m. het vlakschuren). Houd vanaf de muur ±10 mm ruimte open en tussen de platen een paar millimeter. Schuur de spaanplaat ondervloer vlak met een schuurmachine.

Bedek de vloer met een thermoflex silence onderlaag. Let op: aluminiumzijde naar boven. Plak de naden af met aluminiumtape. U kunt ook groene (isofelt) ondervloerplaten leggen. Bedenk wel dat de vloer dan nog hoger komt.

Begin met leggen aan de langste zijde en leg de banen in de lengterichting van de kamer. Indien massieve planken worden gebruikt mag de kamer mag niet breder zijn dan 3 a 4 meter i.v.m. de werking van het hout in de breedte. Werkingsvrije planken kennen dit probleem nauwlijks.
Leg de eerste rij vloerdelen met de groefzijde naar de wand. Plaats afstands/zwelblokjes aan de langszijde van de eerste en laatste rij vloerdelen en de wanden. De zwelruimte dient 15-16 mm te zijn. Controleer of de eerste rij recht ligt. Wanneer de wand niet recht is, maak dan de zwelruimte groter of kleiner (binnen de marge), lukt dit niet, zaag dan de vloerdelen passend bij. Zorg ervoor dat de meszijde van de eerste rij een rechte lijn vormt.

Lijm de vloerdelen rondom aan elkaar.  Druk bij het laatste vloerdeel de hele rij (aan de kopse kant) tegen elkaar aan, met behulp van een slagijzer.

Werk zo rij voor rij verder. Gebruik het restant van het laatste vloerdeel van de eerste rij als beginstuk van de tweede rij en/of gebruik de korte delen voor langs de randen en de lange delen midden in de vloer. Leg de banen in halfsteens verband. Let op; zorg ervoor dat er niet met een te klein deel geëindigd wordt.
Schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van een slagblok. Gebruik bij de laatste rij een slag/trekijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen. Pas op, dat het slag/trekijzer niet weggeslagen wordt, hierdoor kan de vloer beschadigen.


Na het leggen:
Schuur de vloer vlak en breng de afwerking aan; olie, hardwas, was of lak. Vraag naar en/of lees goed de verwerkingsinstructie van het afwerkingsprodukt (Belangrijk!).
Verwijder de afstands/zwelblokjes, plaats eventueel zgn. parketveren langs de randen, deze parketveren zorgen voor een gelijkmatige druk op de vloerdelen zodat bij krimp, de vorming van kieren minder kans krijgt. Plaats de plinten, houdt hierbij (boren) rekening met eventueel aanwezige leidingen in de muren!

Een houten vloer is gevoelig voor krassen en deuken. Voorzie de stoelpoten daarom van viltrondjes.
Het werken van de vloerdelen kan het best worden voorkomen, door de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte met de houten vloer tussen de 50% en 65% te houden. In de winter is de lucht vaak erg droog, maak dan gebruik van een luchtbevochtiger (bij ons te koop), in de zomer kunt u de relatieve luchtvochtigheid enigszins beïnvloeden door meer of minder te ventileren of door de airconditioner aan te zetten.


Dit heeft een optische en een materiaaltechnische reden, de optische reden is dat de kamer groter en ruimer lijkt bij deze legwijze. De materiaaltechnische reden, is het feit dat vloerdelen in de breedte meer werken dan in de lengte, hoe minder rijen vloerdelen hoe kleiner dit effect.

Houten vloeren

PVC vloeren

Gietvloeren

Laminaat

| Contact | Home | Partners |

© copyright 2005 - lopende jaar, Silo 6, loads of living